Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec kariéry oznámí i další zlatý hoch Nagana, pro Beránka byla letošní sezona tou poslední

12. 4. 2010

Nejvyšší domácí hokejová soutěž přijde o další osobnost. Josef Beránek se rozhodl, že tato sezona byla jeho poslední v pozici aktivního hráče. Posledních devět sezon strávil čtyřicetiletý útočník v dresu pražské Slavie, ale v letošní sezoně mu zdravotní problémy dovolily nastoupit jen k devětatřiceti utkáním. Média o tom informoval marketingový manažer HC Slavia Praha Jan Kratochvíl.

 

Josef Beránek strávil ve vrcholovém hokeji více než dvacet sezon. Svou úspěšnou kariéru odstartoval v mateřském Litvínově, odkud si na rok odskočil do Trenčína absolvovat vojenskou povinnost. Po návratu zaznamenal v ročníku 1990/91 výborných šedesát bodů. Posléze vyrazil za oceán zkusit štěstí ve slavné NHL. O svou šanci bojoval v Edmontonu Oilers, ve kterém nakonec strávil necelé dvě sezony.

 

V lednu roku 1993 byl vyměněn do Philadelphie Flyers. Právě u Letců dosáhl svého bodového maxima. Odehrál osmdesát utkání, během kterých se ve devětadvaceti případech radoval z branky a u dalších jednadvaceti zásahů svých spoluhráčů asistoval. Dosažené bodové konto se mu podařilo vyrovnat ještě během svého druhého působení V Edmontonu. Beránek často kočoval mezi extraligou a NHL. Svědčí o tom rovné tři přesuny a návraty během let 1994-1998. Právě v této době vždy posílil tehdejšího vládce soutěže Vsetín a vydatnou měrou pomohl k mistrovským titulům.

 

V zámořské NHL stačil s přestávkami vystřídat ještě dresy Vancouveru Canucks a Pittsburghu Penguins. Celkem odehrál 531 zápasů s bilancí 118 branek a 144 přihrávek.

 

V roce 2001 vyslyšel nabídku generálního manažera a trenéra v jedné osobě Vladimíra Růžičky a domluvil se na spolupráci ve Slavii Praha. Beránek byl dlouhá léta ústřední postavou pražského klubu, který dovedl jako kapitán ke dvěma mistrovským titulům (2003, 2008).

 

V nejvyšší domácí soutěži nastoupil ke 655 utkáním, při kterých zaznamenal 236 branek a 341 asistencí. Je pětinásobným mistrem republiky. Se Vsetínem se radoval v letech 1995, 1997, 1998 a v dresu Slavie Praha v roce 2003 a 2008.

 

Beránek byl rovněž dlouhá léta nedílnou součástí národního mužstva. Se lvíčkem na prsou se představil na pěti světových šampionátech, olympijských hrách v Naganu a na Kanadského a Světovém poháru. Je také jedním ze členů Klubu hokejových střelců.

 

Jedna kapitola má již finální podobu, ale co přinese ta další? Půjde dlouholetý bojovník a vůdce po stopách svého spoluhráče Vladimíra Růžičky a stane se jeho pomocníkem na střídačce? Zatím můžeme pouze spekulovat, ale je pravděpodobné, že se podstatné informace dozvíme ve středu 14. dubna, kdy naplánovalo vedení klubu tiskovou konferenci, na které bude právě hlavním tématem ukončení kariéry Josefa Beránka.

Článek zveřejněn i na HokejPortal.cz - další šíření obsahu bez souhlasu zakázáno

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář