Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ústečtí Lvi zlákali Salfického

13. 5. 2008

ObrazekZvučné jméno se ocitlo v síti čerstvě prvoligového klubu Ústí nad Labem. Vedení tamního mužstva má jednoznačný cíl, který je ve znamení návratu do nejvyšší soutěžě a podle toho se snaží posilnit kádr. Nejnovějším úlovkem je gólman Dušan Salfický.

 

 

 

Dvojnásobný mistr světa se Lvům upsal na dva roky a obsadil tak předběžný post brankářské jedničky. V šatně se již nesetká s Petrem Přikrylem, se kterým klub již do nadcházejí sezóny nepočítá. Šestatřicetiletý hráč přestupuje z ruského celku Torpedo Nižnyj Novgorod, kde strávil celou letošní sezónu.

 

Salfický je odchovancem chrudimské hokejové školy, ale profesionální soutěž okusil v dresu Pardubic, kde v premiéře za tehdejší Teslu odchytal osmnáct zápasů. Výlet do zámoří byl otázkou jen velmi krátké doby. Ve WHL nastoupil pouze ke dvěma zápasům a nejspíš tohle uspíšilo realizaci myšlenky k návratu do své vlasti. Další roky v Pardubicích byly válkou o důvěru. Za ostřílenou dvojicí Biegl-Barta mladší gólman nedosával prostor, a tak uvítal odchod do Plzně.

 

Na západě Čech se dočkal plné důvěry a právě v dresu Keramiky si vydobyl pozici jednoho z nejlépe hodnocených gólmanů soutěže. Rovněž se dokázal prosadit i do reprezentačního výběru, se kterým absolvoval čtyři akce. Dvě zlata ze šampionátu a bronz z olympijských her z Turína mají velkou váhu. V devětadvaceti letech se podruhé pokoušel prosadit do kanadsko-americké NHL, ale i přes výborné výkony ve farmářském celku šanci nedostal.

 

Čtyřletá ruská mise přinesla Salfickému novou pozornost. V dresu Čerepovce dokázal vychytat málo vídaných dvanáct čistých kont a zařadil se mezi špičku tamní Superligy. V létě se do české vlasti vrátil jako velká ryba pražské Sparty. Angažmá však nedopadlo podle jeho představ. Svezl se s krizí Sparty a posléze již v bráně prostor nedostal. Příjemným zakončením rozpačité sezóny byl zisk mistrovského titulu. Poté se vrátil zpět do Ruska, kde se upsal týmu Nižnyj Novgorod.

 

„Dušanu Salfickému skončila v Rusku smlouva, navíc se chtěl vrátit do Čech kvůli dětem, které jsou v předškolním věku. Zkusili jsme ho oslovit, on projevil zájem Ústí pomoct, proběhla nějaká jednání a nakonec jsme se dohodli," popsal situaci okolo přestupu generální manažer Slovanu Robert Kysela. „Je to velezkušený gólman, kterého jen tak něco nerozhodí. Očekávám od něj vynikající výkony a že se také díky své povaze postará o dobrou atmosféru v mužstvu. V případě, že bychom do Ústí přivedli mladého a perspektivního gólmana, může se toho od Dušana hodně naučit,“ dodal na adresu posily nový činovník klubu.

 

Zdroj: hcusti.cz, foto: Pavel Mazáč

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář