Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nurminen ukončil kariéru

4. 9. 2008

ObrazekFinská SM-Liiga přišla o jeden ze svých klenotů. V devětatřiceti letech se rozhodl zanechat aktivní činnosti Kai Nurminen, jeden z nejlépe hodnocených útočníků v zemi. Zkušený hráč v loňském ročníku hájil dres Hämeenlinny, ale vinou zranění odehrál pouze šestadvacet utkání.

 

 

Nurminen dlouhodobě vynikal svými střeleckými schopnostmi, kterému několikrát vynesly pozvánku i do národního týmu Suomi. Nutno však dodat, že startů na věhlasnějších akcích mohlo být daleko více, ale ne každému trenérovi hrál do karet. Nurminenova životní sezóna byla v ročníku 1999/2000, kdy v dresu TPS Turku dokázal v 54 zápasech nastřílet 41 branek a připsat si dalších 37 finálních přihrávek.

 

Tento ročník přinesl tehdy jednatřicetiletému Finovi hned několik ocenění. Byl vyhlášen nejlepším útočníkem, střelcem a nemohl chybět ani v All Star týmu soutěže. Navázal tak úspěch z roku 1994, kdy byl rovněž vyhlášen kanonýrem ligy a zařazen do pětky roku. Po ročníku z říše snů byl zlákán do zámoří klubem Minnesota Wild. Mělo se jednat o novou štaci, která měla lépe navázat na první zkoušku za mořem v dresu Los Angeles Kings. Bohužel finský reprezentant nedostal vůbec prostor. V prvním týmu odehrál pouze dva zápasy, avšak jednou se mu podařilo skórovat. Celou sezónu prakticky strávil na farmě v Clevelandu.

 

Ihned po skončení sezóny se vrátil do Evropy, konkrétně pak do TPS Turku, kde získával ztracenou chuť k hokeji. Během šesti let se čtyřikrát dokázal dostat přes dvacetigólovou hranici a patřil k oporám klubu. Jeho další kroky posléze vedly do Hämeenlinny, avšak zde se mu už tolik nevedlo. Na ledě se stihl představit jen v 26 zápasech a bodový sezónní zápis v podobě 8 gólů a 11 asistencí byl posledním v jeho profesionální kariéře.

 

Zdroj: vlastní, foto: archiv TPS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář