Jdi na obsah Jdi na menu
 


Belfour patří Leksandu

28. 8. 2007
ObrazekV pondělí byla definitivně potvrzena informace, že dvaačtyřicetiletý brankář bude hájit dres druholigového Leksandu. Švédská liga bude pro Belfoura první evropskou zastávkou a dá se rovněž říct, že asi i posledním angažmá jeho nesmírně bohaté a úspěšné kariéry.


Svérázný gólman si cestu do nejslavnější zámořské soutěže musel budovat převážně sám, neboť při draftu jeho jméno nezaznělo. Odrazovým můstkem tedy musely být jedině výkony v univerzitní soutěži. Přesně 25. září 1987 si talentovaného brankáře pojistil tým Chicaga Blackhawks. Premiérový start v dresu Jestřábů si odbyl v sezoně 1988-89, kdy dostal příležitost v třiadvaceti utkáních.

Pevnou pozici v týmu si vytvořil o dva roky později, kdy si dokonce už zajistil status gólmanské jedničky. "Eddie the Eagle", jak mu bylo přezdíváno pomohl klubu k třiačtyřiceti výhrám a zcela po zásluze byl nominován na nejlepšího nováčka soutěže. Calder Trophy a Vezina Trophy byly sladkou odměnou úspěšné sezóny. V následujícím ročníku se Belfourovi už tolik nedařilo svezl se s nevyrovnaností mužstva a také mu na paty začal šlapat Dominik Hašek. Nicméně v play off byl velkou oporou a pomohl klubu až do finále Stanley Cupu, kde však už nestačili na údernou sílu pittsburghských Tučňáků.

V Chicagu strávil celkem necelých osm sezón, pak ho klub přenechal San Jose. Tamní prostředí a asi i bídné výkony mužstva zapříčinily fakt, že po třinácti utkáních se rozhodl přestoupit do Dallasu. Změna se ukázala jako klíčový bod kariéry, Belfour dosahuje svých nejlepších statistik a splňuje si svůj velký sen, když v roce 1999 pozvedává nad hlavu bájný Stanleyův pohár.

Skvělý brankář ale často doplácel na svůj poněkud horký temperament. V roce 2000 byl za výtržnosti v jednom dallském hotelu zatčen policií. Do médií prosákly informace, že se údajně pokoušel strážce zákona podplatit. Soud ho potrestal dvouletým podmíněným trestem, peněžitou pokutou a musel na školách povinně přednášet o alkoholismu a jeho nebezpečí. Rovněž se často potýkal s trenéry. Jednou po hádce s tehdejším koučem Hitchcockem klub po tréninku opustil a odletěl domů.

Léta 2002-2006 strávil v Torontu. Předminulá sezóna však byla pro ostříleného matadora neúspěšná. Klub doplatil na svou dlouhodobou krizi a výsledky se odrazily i na statistikách Belfoura. Další štací se stala Florida, kde ho vedení zlákalo jako náhradu za Luonga, jenž se přesunul do Vancouveru. I zde potvrdil své kvality, ale s předstihem mu bylo překvapivě oznámeno, že na příští sezónu si může hledat angažmá. Panteři totiž podepsali českého reprezentanta Vokouna a setrvání veterána "Eddieho" bylo pro klub asi nepředstavitelné.

Nový ročník 2007-08 bude exkluzivní kolonkou v kariéře dá se říct, že už legendárního brankáře. Švédsko přivítá velkou hvězdu a na Leksand bude určitě zvýšená pozornost médií, byť se jedná o druhou nejvyšší soutěž.

Biografie: narozen 21. dubna 1965
Kluby: Chicago Blackhawks (1989-97), San Jose Sharks (1997), Dallas Stars (1997-02), Toronto Maple Leafs (2002-06), Florida Panthers (2007), Leksand (2007-?)
Úspěchy: Calder Trophy 1991, Vezina Trophy 1991, 1993, William M. Jennings Trophy 1991, 1993, 1995, 1999, Stanley Cup 1999, účastník All Star Game 1992, 1993, 1996, 1998, 1999
Zajímavosti: třetí nejvyšší počet výher v historické tabulce brankářů NHL






 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář