Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovečkin ovládl Las Vegas na tradičním předávání cen NHL

19. 6. 2009

Ruský forvard ve službách Washingtonu Capitals se stal hlavní hvězdou slavnostního ceremoniálu individuálních ocenění. Podařilo se mu díky velké přízni novinářů obhájit Hartovu trofej a stejně tak se mohl opět radovat i z ceny Lestera B. Pearsona, kterou mu na základě hlasování přidělili samotní hráči. Vezinovu trofej převzal bostonský Tim Thomas, Norrisovu pro nejlepšího obránce Zdeno Chára.

 

Alexander Ovečkin díky dvojitému triumfu obral o výsadnější postavení své krajany Pavla Dacjuka a Jevgenije Malkina. Prvně jmenovaný však i tak na sebe upoutal patřičnou pozornost, neboť se na pódiu objevil rovnou dvakrát. Detroitský lídr obhájil Selkeovu trofej pro nejlépe bránícícho útočníka a odnesl si počtvrté v řadě i cenu Lady Byngové pro nejslušnějšího hráče ligy. Malkin měl symbolické potvrzení Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč ligy pro základní části), Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play off). Největší jeho pocta je samozřejmě zisk trofeje nejcennější Stanleyova poháru.

 

Významného ocenění se dočkal Tim Thomas, který převzal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře ligy. Pro mnohé možná mohl být překvapením držitel Norris Trophy pro nejlepšího obránce. Stal se jím Zdeno Chára z týmu bostonských Medvědů. Předpokládal se spíše triumf jistoty v podobě Nicklase Lidströma či objevu roku Mikea Greena. Slovenský obr se tak připojil ke svému kouči Claudeovi Julienovi, jenž zvítězil v Jack Adams Award.

 

České fanoušky může aspoň potěšit částečně vedlejší cena Plus/Minus Award, která se uděluje hráčům za nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. Prvenství patřilo Davidu Krejčímu, dalšímu z řady úspěšných individualit Bostonu.

 

Přehled oceněných za sezónu 2008/2009:

Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Alexandr Ovečkin (Washington).

Lester B. Pearson Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA): Alexandr Ovečkin (Washington).

Vezina Trophy (nejlepší brankář): Tim Thomas (Boston).

Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Steve Mason (Columbus).

Frank J. Selke Trophy (nejlepší defenzivní útočník): Pavel Dacjuk (Detroit).

Jack Adams Award (nejlepší trenér): Claude Julien (Boston).

James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Zdeno Chára (Boston).

Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Pavel Dacjuk (Detroit).

Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Steve Sullivan (Nashville).

NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost): Rick Nash (Columbus).

King Clancy Memorial Trophy (za humanitu): Ethan Moreau (Edmonton).

Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Jarome Iginla (Calgary).

 

Zdroj: nhl.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář