Jdi na obsah Jdi na menu
 


Capitals poctí Gartnera

3. 9. 2008

ObrazekKlubovým legendám se dostane největšího poděkování, když se jejich dres ocitne u stropu místní arény. Této pocty se dočká i Mike Gartner. Věhlasný kanonýr bude sledovat jak jeho replika s číslem 11 se zařadí po bok dalších legend jakými byli Labre či bojovník Hunter.

 

 

Gartnera si Washington vybral v roce 1979 jako svou první volbu a celkově jako čtvrtého v pořadí. Po roku stráveném v tehdejší konkureční WHA se dalších deset let útočník pohyboval v barvách Capitals a patřil k největším hvězdám mužstva. Věhlasný kanonýr dokázal během svého působení nastřílet úctyhodných 397 branek a přidat dalších 392 asistencí, což je na delší dobu zařadilo na první místa klubových statistik. O tyto rekordy přišel až díky ataku československého dua Peter Bondra-Michal Pivoňka.

 

Jen malá skupina hráčů si dokázala držet takový brankový průměr jako on. Své přednosti potvrzoval i v dalších působištích. Během své bohaté a úspěšné kariéry vystřídal celkem dresy pěti klubů (Washington Capitals, Minnesota North Stars, New York Rangers, Toronto Maple Leafs, Phoenix Coyotes). Jeho statistiky se zastavili v roce 1998 na vyjímečných číslech. Během 1432 zápasech dokázal nastřílet 708 branek a přidat dalších 627 asistencí. Vysoká kolonka v počtu gólů mu vynáší aktuálně šestou pozici v historických statistikách NHL. Dodnes navíc drží rekord v počtu třicetigólových sezón, kterých měl rovnou sedmnáct, což nedokázal ani legendární Wayne Gretzky.

 

Těšit ho může i fakt, že v roce 2001 byl spolu s Dalem Hawerchukem, Vjačeslavem Fetisovem a Jarim Kurrim slavnostně uveden do hokejové Síně slávy. Nyní se tedy dočká dalšího významného ocenění své příkladné sportovní kariéry.

 

Zdroj: tsn.ca, foto: archiv

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář