Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barrasso se vrací k Hurricanes

9. 9. 2007
Obrazek Dlouholetý gólman zámořské soutěže a jeden z nejúspěšnějších amerických hráčů historie se vrací do hokejového světa. Nikoli v roli aktivního hokejisty, ale jako poradce pro brankáře týmu Caroliny Hurricanes. Do klubu zavítá po dlouhých pěti letech, ale už v nové roli.


Jeho nesmírné zkušenosti novým talentovaným brankářům jistě přijdou vhod. Toma Barrassa si většina hokejových fanoušků bude spojovat hlavně s týmem Pittsburghu Penguins, kde byl dlouhou dobu jeho nedílnou součástí. S tučňákem na dresu se dvakrát radoval ze zisku Stanleyova poháru, vše se událo v letech 1991 a 1992. Zraněními často sužovaný hráč zanechal aktivní činnosti po sezóně 2002/03. Celkem v nejslavnější soutěži prožil osmnáct sezón a je rovněž držitelem tří významných ocenění jakými bezesporu jsou Vezina Trophy, Calder Memorial Trophy a Wiliam M. Jennings Trophy.

ObrazekSvou kariéru zahájil v Buffalu Sabres, kde se hned v první sezóně dočkal dvou významných ocenění. Pouze dvaačtyřicet zápasů mu stačilo na triumf při předávání Vezina Trophy pro nejlepšímu brankáře ligy a nemohla ho minout i Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka. U Sabres setrval necelých šest let, poté byl vytrejdován do Pittsburghu Penguins. Právě tam se dočkal té největší odměny v podobě dvou Stanley Cupů. Pokud byl Barrasso zdraví, tak jeho pozice jedničky v týmu byla neotřesitelná, bohužel ale zranění mu často křížily cestu.

Statisticky nejpovedenější ročník zaznamenal v ročníku 1997/98, kdy nastoupil k 63 zápasů, s průměrem 2.07 branky na zápas (3. místo )a s více než 92% úspěšností zákroků (2.místo). V závěru kariéru oblékl dresy Ottawy, zmíněné Caroliny, Toronta a naposled St. Louis.

"Jsme šťastní, že se rozhodl se pokračovat ve svém hokejovém životě právě u nás,” poznamenal generální manažer Jim Rutherford. Dvaačtyřicetiletý Barrasso bude pracovat s brankáři v Albany (AHL), na Floridě (ECHL) a v několika juniorských týmech. Těšit ho může i fakt, že se bude častěji potkávat s dalším exTučňákem Ronem Francisem, jenž je rovněž členem systému poradců.

Zdroj: AP, edit: hokej.estranky.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář