Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vykoukal ve Spartě do roku 2010

27. 10. 2007

ObrazekVedení pražské Sparty se ve čtvrtek dohodlo na prodloužení smlouvy s Jiřím Vykoukalem. Šestatřicetiletý obránce patří k základním kamenům sparťanské sestavy a jeho zkušennosti se klubu velmi vyplácejí. Po návratu z Finska se dvakrát radoval z mistrovského titulu a v minulém ročníku se dokonce stal nejproduktivnějším bekem extraligy.

 

 

Vykoukal je odchovancem olomoucké hokejové školy. Nejvyšší, tehdy československou soutěž okusil až v dresu pražské Sparty, kam v roce 1989 přestoupil. V téže sezoně se rovněž mohl radovat z mistrovského titulu. Posléze se zkoušel přes farmářský celek Washingtonu prosadit do slavní kanadsko-amarické NHL, ale neúspěšně.

 

Od ročníku 1992-93 už opět nastupoval ve Spartě. S návratem přišel i další titul. Vykoukal vždy patřil k univerzálním bekům, dokázal sladit obranné a ofenzivní povinnosti, tak dobře, že mnoho trenérů ho chtělo ve svém týmu. Elitního hráče nemohla minout ani reprezentace, kde se stal jedním z nejvytěžovanějších beků. Produktivita byla ozdobou. Např. během sezony 1993-94 dokázal posbírat 39 bodů z 50-ti zápasů.

 

Po ročníku, kdy byl vyhlášen i nejlepším obráncem ligy přijal nabídku švédského MODO. Na další tři roky se pak vrátil do Sparty. Severské země lákali Vykoukala jak se jen dalo. Finsko se nakonec stalo na dlouhých sedm let domovem zkušeného obránce. V zemi tisíců jezer vystřídal dresy Blues Espoo a TPS Turku. S velkou slávou se v roce 2005 vrátil počtvrté do Sparty. Prakticky okamžitě si vybudoval na ledě prostor, který mu právem patří. Odměnou soudržnosti v týmu byly zmíněné dva mistrovské tituly.

 

"Jirka za poslední dvě sezony patřil k nejproduktivnějším bekům extraligy, a pro náš tým je to jeden z nejdůležitějších obránců. Zároveň je to profesionál v pravém slova smyslu, jde svým spoluhráčům příkladem," uvedl generální manažer Sparty Petr Bříza. O pokračování kariéry ostříleného beka rozhodla i rodina. "Bavil jsem o pokračování mojí kariéry doma s rodinou. Přišel za mnou můj devítiletý syn a řekl mi, že chce abych dál hrál. Bral jsem jeho slova jako inspiraci k pokračování," konkretizoval dvojnásobný mistr světa.

 

"Chtěl bych zažít ještě jednou zisk titulu. Čekají mě totiž poslední dvě a půl sezony, pak už bude asi s hokejem opravdu konec. Budu rád, když budu moci kariéru zakončit ve Spartě nějakým úspěchem," nastínil své plány dloholetý reprezentant.

 

Zdroj: hc-sparta.cz, foto: hc.sparta.cz, edit: hokej.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář