Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odešel Miroslav Dvořák

12. 6. 2008

ObrazekZákeřná choroba zastavila životní dráhu legendárního obránce Miroslava Dvořáka. Českobudějovický odchovanec podlehl po dlouhém boji rakovině ve věku nedožitých sedmapadesáti let.

 

 

 

Miroslav Dvořák patřil k tomu nejlepšímu co mohli budějovičtí nabídnout. Kromě povinné vojenské služby v jihlavské Dukle (1972-74) strávil na jihu Čech jedenáct sezón. Dlouhodobě patřil k základnímu inventáři národního mužstva, ve kterém odehrál přes dvě stovky zápasů. Ve 22 letech se premiérově představil na světovém šampionátu a postupně si vydobyl pozici důležitého člena obranných řad.

 

V letech 1976 a 1977 se mohl radovat z mistrovského triumfu. Zúčastnil se i dalších velkých turnajů (OH 1976, 1980, Kanadského poháru 1976, 1982). Právě posledně zmíněný rok přinesl pro dvaatřicetiletého beka možnost okusit si slavnou zámořskou ligu. Tehdejší politická moc hráčům povolovala odchod pouze za zásluhy. Dvořák se ve Philadelphii neztratil. Odehrál více než většinu zápasů a stal se navíc historicky prvním naším hráčem, jenž přicestoval ze zámoří týmu pomoci na MS.

 

Po třech letech se vrátil do Evropy, konkrétně pak do Německa, kde hájil dres Kasselu a posléze rok i Essenu. Ještě v sedmatřiceti letech vypomáhal Českým Budějovicím  v nejvyšší soutěži. Poté již pověsil brusle na hřebík a dva roky působil u hlavního týmu jako asistent. Ještě však v padesáti letech hrával rekreačně za tým Hluboká Knighs. V místní oblasti vlastní penzion, jemž se také hodně v poslední době věnoval. Sedm let statečně bojoval s těžkou nemocí, nakonec však bitvu prohrál.

 

Zdroj: hokejcb.cz, foto: hokejcb.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář