Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lehtinen uzavřel etapu profesionálního hokeje

9. 12. 2010

(+VIDEO)  Finský hokejový útočník Jere Lehtinen se rozhodl ukončit svou úspěchy bohatou kariéru. Informaci zveřejnily oficiální webové stránky týmu Dallasu Stars, ve kterém jeden z nejlepších evropských forvardů strávil čtrnáct sezon.

 

Lehtinen se vydal za oceán po zisku titulu mistrů světa v roce 1995. Tehdy spolu s Ville Peltonenen a Saku Koivem vytvořil nejúdernější formaci na šampionátu a přispěl tak k slavnému triumfu reprezentace Suomi. Severský národní celek reprezentoval na čtyřech MS, na pěti OH a účastnil se i dvou SP.

Následně si poctivě začal budovat své jméno i v zámoří. V Dallasu Stars se brzy stal jedním z klíčových hráčů mužstva a jeho cena tak mohla stoupat. Lehtinen si výborně vedl v pozici bránícího forvarda. Jeho velmi silné herní stránky si brzy začala všímat i celá široká veřejnost a v sezoně 1997/98 si z prestižního galavečera NHL odnesl Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.

Trofej obhájil i o rok později a z ocenění se mohl radovat ještě v roce 2003. Dočkal se i velkého vítězství Dallasu, který si v roce 1999 bojoval slavný Stanleyův pohár. Lehtinen nebyl jen vynikajícím defenzivním hráčem, ale dokázal i nemalou měrou podporovat i ofenzivu. Ve dvou ročnících se dokonce přehoupl přes třicetigólovou metu.

V Dallasu strávil rodák z Espoo celou svou zámořskou kapitolu. Celkem nastoupil k 875 zápasům, během kterých vsítil 243 gólů a připsal si 271 asistencí. V letošní sezoně se na led už nedostal, což bylo nejspíš jedním z hlavních faktorů jeho rozhodnutí.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář